Hírek

Az energiahatékonyságban van a rezsicsökkentés tartaléka

Posted at 2016.10.21 | By : | Categories : Hírek | Az energiahatékonyságban van a rezsicsökkentés tartaléka bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az EU tagállamai közül már nálunk az egyik legolcsóbb a villany és a gáz. A rezsicsökkentés tartaléka így az energiahatákonyság ösztönzésében rejlik, nem pedig az árak további csökkentésében.

Sok felújításra van szükség

A Magyar Energiahatékonysági Intézet közleménye szerint “A magyarok átlagosan még mindig összkiadásuk közel negyedét fordítják lakásfenntartásra és az energiaszámlák kiegyenlítésére. A KSH adatai szerint a hazai 4,4 milliós lakásállomány mintegy 61 százalékában gondolják úgy a bennlakók, hogy szükség lenne egy vagy több felújítási, karbantartási feladatra az épületben. Ami az egyes épületminőségi problémákat illeti, kiugró számban említették meg az épületek hőszigetelésével összefüggő hiányosságokat, a nyílászárók cseréjének szükségességét, a tető, födém hőszigetelését, cseréjét, vagy a fűtéskorszerűsítés, illetve a fűtési rendszer átalakításának szükségességét.

Az otthonok energiahatékonnyá tételét kell támogatni

Az Érintettek többsége (84%) szerint a felújítás akadálya a pénzhiány. A MEI ezért azt javasolja, hogy a kormány a magyar otthonok energiahatékonnyá tételét támogassa a rezsi további csökkentése helyett. Ennek érdekében “a Nemzeti Épületenergetikai Stratégia szerint 2020-ig 700 ezer otthon rezsicsökkentő felújítása kellene megvalósuljon, mintegy 1600 milliárd forintnyi beruházási igénnyel”.

 

 

Forrás: www.zoldtech.hu

Comments are closed.