Hírek

Erre figyeljen, ha napelemet telepítene!

Posted at 2015.03.10 | By : | Categories : Hírek | Erre figyeljen, ha napelemet telepítene! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mire kell figyelni?

                   forrás: www.regenerative.com

Sokan gondolkoznak azon, hogy napelem felszerelésével csökkentsék a rezsijüket. Szakértőink megvizsgálták a napelem telepítésével kapcsolatban felmerülő kérdéseket: hova érdemes felszerelni, mennyi a megtérülési ideje, és, hogy érdemes-e a villamosenergiát visszatermelni a hálózatra.
      Bár Magyarország nem tartozik a mediterrán országok közé, a napsütötte órák magas száma gazdaságossá teszi a napelemek használatát, ezért belátható időn belül megtérülnek a technológiába fektetett összegek.
      Sajnálatos tény viszont, hogy nem minden tető alkalmas napelemek telepítésére. Ennek oka vagy a rossz tájolás, vagy más környezeti tényezők. A napelem felszerelését kizárja például a tető rossz statikai állapota (magastető esetében a szarufák rossz állapota), a sűrűn tagolt tető, a tető nem megfelelő dőlésszöge, és a benapozottsági tényezők, mint például a leárnyékoltság (az olyan szerencsétlen tájolás, amikor fák, vagy épületek árnyékolják le a tetőt).

A napelemek elhelyezése és minősége   

A napelemek elhelyezkedése ideális esetben:

– 30-45 fok dőlésszögű tető,

– tagolatlan tető,

– déli fekvésű tető (a DNY-i és DK-i tető még ideális – ez felel meg a hazai klímának és időjárásnak).

A napelemek esetében érdemes minőségi terméket választani, hiszen ezek élettartama 25 év fölötti, amelyre a gyártók garanciát is vállalnak. Magyarországon a polikristályos napelemek a legelterjedtebbek, mert ennek a típusnak az ára viszonylag alacsony, élettartama és teljesítménye kedvező.
      Egy nyolc táblából álló két kilowattos napelem ideális elhelyezés esetén 2200-2400 kilowattóra áramot termel évente. Ennek ára 1,7-2,2 millió forint, így a mai villamos energia árak mellett a megtérülés 11-14 évre tehető. Érdemes a rendszert akkora teljesítményűre tervezni, hogy az elektromos fogyasztást fedezze, de ne termeljen túl, mivel a szolgáltatók jelenleg nem fizetnek annyit, hogy megérné a hálózatba visszatölteni a villamos energiát.

 

 

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline

About FeOP

Comments are closed.