Hírek

Értelmetlenül sokat fogyasztanak a magyar lakások

Posted at 2017.01.25 | By : | Categories : Hírek | Értelmetlenül sokat fogyasztanak a magyar lakások bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A tavalyi energiatanúsítványok alapján a lakásoknak kevesebb, mint 20 százaléka számít korszerűnek Magyarországon. Ezek alapján az extrém hidegben megugrott a lakások energifogyasztása is, pedig a korszerűsítéssel kevesebb energiával, azaz olcsóbban tudnák az emberek fűteni a lakást.

Többet érhet a lakásunk egy jó tanúsítvánnyal

Jelenleg a lakásvásárlási döntésekben kevés szerepet játszik az energiatanúsítvány, pedig a legjobb (AA-s) kategóriájú lakásoknak 10-20%-kal is magasabb lehet a négyzetméter ára, mint az azonos környéken lévő rosszabb osztályzatú lakásoknak. Az ingatlan.com elemzésében 2016-ban 140 ezer lakóingatlanról készült energiatanúsítvány, és mindössze kevesebb mint 20 százalékuk kapott korszerű (CC) vagy annál jobb (BB, AA+, AA++, AA) osztályzatot. A felmért lakóingatlanok döntő része, a lakások 55 százaléka átlagos (FF) vagy annál gyengébb osztályzatot kapott. Az energiafaló, tehát kiemelkedően rossz lakások aránya közel 6 százalékos az országos adatok alapján. A fővárosban valamivel kedvezőbb a helyzet: az országos átlagnál magasabb, közel 24 százalékos a korszerű (CC-s), vagy annál is jobb lakóingatlanok aránya. Ugyanakkor, a korszerűnél jobb (BB-s vagy AA-s ) tanúsítványú ingatlanok száma mind országosan, mind Budapesten elenyésző.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint az energetikai besorolás hazánkban az eladók és a lakásvevők által is lényegtelen szempont jelenleg – az adók egy kötelező papírként gondolnak rá, a vevők pedig inkább a saját szemüknek hisznek.

forrás: www.tmkronika.hu

Fontosabbá fog válni

Az objektív adatok alapján az energiatanúsítványok nagy valószínűséggel fontosabb szerepet fognak játszani a lakásvásárlási döntéseknél. Ez azért lehetséges, mert 2021-től minden használatba vett épületnek közel nulla energiaigényűnek kell lennie. „A tanúsítást végző mérnökök számára ráadásul jogszabály írja elő, hogy az energiatanúsítvány mellé energia-megtakarításra irányuló javaslatokat is megfogalmazzanak. Ezeket megfogadva a rezsiköltség még tovább csökkenthető, ami hosszútávon jelentős összegű megtakarítással is járhat” – mondta Balogh László, aki hozzá tette azt is, hogy a tanúsítványokat mindenképpen érdemes megcsinálni, hiszen azok 10 évig érvényesek.

A lakóhelyünk energetikai felújítása így nem csak azért fontos, hogy hosszabb távon lefaragjunk a költségeinkből, de azért is, mert így többet fog érni az otthonunk, ha eladásra szánnánk a fejünket. Érdemes azt is észben tartani, hogy 2021-től a szabályozás szerint minden lakóhelynek közel nulla energiaigényűnek kell lennie.

 

forrás: www.alternativenergia.hu

 

HA ÖN IS KORSZERŰSÍTENÉ HÁZÁT VAGY LAKÁSÁT, TEKINTSE MEG AJÁNLATAINKAT A HONLAPON!

 

Tekintse meg családi házaknak szóló ajánlatunkat! (Kattintson ide!)

 

Társasházak számára szóló ajánlatunkat pedig megtekintheti itt. (Kattintson ide!)

 

Comments are closed.