Hírek

Hogyan lehet visszavenni a fűtés energiahasználásából?

Posted at 2016.12.06 | By : | Categories : Hírek | Hogyan lehet visszavenni a fűtés energiahasználásából? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Korábban már írtunk arról, mikre kell odafigyelnünk a fűtéssel kapcsolatban, és ajánlottunk különböző fűtési tippeket is. Most ismét egy hasonló témájú cikk született, hiszen télen mindenkinek jól jönnek a különböző tanácsok. Magyarországon az energia 40%-át az épületeinkben használjuk fel. Ennek közel kétharmada a fűtés és a hűtés számlájára írható: a háztartások energiafelhasználásának körülbelül 80%-a a hőenergia célú felhasználás (mint a főzés, fűtés és melegvíz használat). Ha a lakás fűtéséhez nem megújuló energiaforrásokat használunk, közel 2-4 tonna széndioxiddal károsítjuk környezetünket évente. Ennek 10%-át azonban megspórolhatjuk, ha egy kicsit odafigyelünk! A különböző fűtési technikáknak megfelelően apró praktikákat kell bevetnünk az energiahasználat csökkentésére. Lássuk, melyek ezek a különböző esetekben!

Ha fával vagy szénnel fűtünk

A hatályos jogszabályok szerint nem égethetünk mindent tüzelőanyagként a kályhában. Csak és kizárólag az ennek megfelelő tüzelőanyagok égethetőek, úgy, mint a tűzifa, fabrikett, pellet, szén, koksz stb. Ezek kiskereskedelemben kaphatóak, de az ott vett anyagokon kívül papírhulladékot és kezeletlen fahulladékot is égethetünk, ha azok nem minősülnek veszélyesnek. Ügyeljünk arra, hogy valóban kezeletlen anyagok legyenek; a lakkozott parketta és a farostlemez például már nem tartozik ebbe a kategóriába. Ha azt tapasztaljuk, hogy egy ház kéményéből koromfekete vagy kellemetlen szagú füst száll fel, akkor tudhatjuk: a lakó tiltott üzemanyagot vagy nagyon rossz technikát választ otthonának felmelegítésére. Nem véletlen, hogy a jogszabályok hevesen tiltják az ilyen fajta égetést: ilyenkor ugyanis rákot vagy egyéb súlyos egészségkárosítást okozó mérgek szabadulnak fel nagy mennyiségben. Főleg azért, mert az ilyen anyagokon általában festékek vagy ragasztók is vannak. Ráadásul, magunknak is rosszat okozunk vele, hiszen az ilyen fajta tüzelőanyagok nagy mennyiségű használata előbb-utóbb tönkreteszi a tüzelőberendezésünket és a kéményünket is.

Érdemes észben tartani azt is, hogy a legális tüzelőanyagok között is nagy különbségek lehetnek. Inkább válasszunk fát a szén helyett, ha nem akarunk ötször nagyobb karcogén anyagot tartalmazó tüzelőanyaggal szennyezni a levegőnket!

 

3229035575_a948ec302c_z

forrás: www.flickr.com

Ha távfűtésünk van

A legtöbb lakásban szerencsére már mi magunk is tudjuk szabályozni, hogy milyen hőfokon menjen a fűtés. Tartsuk észben, hogy szobahőmérsékleten már 1 C° csökkentés is 3-5% energia-megtakarítást eredményez! A nappaliban elég, ha általánosan 21 Celsius-fok van, a hálóban pedig 18-19C°, de semmiképp se legyen nagy a különbség az életterek között! A legjobb, ha a páratartalom pedig 40-60 % között van.

Ha gázzal fűtünk

Gázfűtésnél is érdemes odafigyelnünk a fokokra, hiszen ha például 22 C° helyett 21 C°-ra fűtjük az otthonunkat, akkor átlagos méretű lakásnál ez körülbelül évi 12500 Ft megtakarítást, és 120 kg széndioxid-kibocsátás csökkenést jelent összesen.

Általános tippek mindenkinek

Ne fűtsük túl feleslegesen a lakást, inkább öltözzünk fel melegen! A függönyt húzzuk be estére, hogy ne szökjön ki az ablakon a meleg levegő! Külön ügyeljünk rá, hogy a fűtőtestek ne legyenek letakarva (főleg a függönyökre és a bútorokra gondoljunk), mert ez szintén akadályozza a meleg hő áramlását! Érdemes inkább 3-5 perces nagy szellőztetést tartani, tárt ablakokkal, nem pedig hosszú időra résnyire nyitva hagyni azokat.

 

forrás: www.444.hu

 

HA ÖN IS KORSZERŰSÍTENÉ HÁZÁT VAGY LAKÁSÁT, TEKINTSE MEG AJÁNLATAINKAT A HONLAPON!

 

 

Tekintse meg családi házaknak szóló ajánlatunkat! (Kattintson ide!)

Társasházak számára szóló ajánlatunkat pedig megtekintheti itt. (Kattintson ide!)

 

 

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu-n, ahol elektronikusan is felveheti velünk a kapcsolatot.
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline

 

 

 

Comments are closed.