Egyéb

Ismerkedj a Virtuális Erőmű programmal!

Posted at 2019.04.16 | By : | Categories : Egyéb | Ismerkedj a Virtuális Erőmű programmal! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Virtuális Erőmű Program (VEP) a Dr. Molnár Ferenc szellemi tulajdonjogát képező „Prevenciós célú Virtuális Építő Program” (PVÉP) koncepció alapjain nyugszik, a PVÉP-ben lefektetett koncepció következő iterációja.

A Virtuális Erőmű Program (VEP) az első, gyakorlatban is megvalósított Prevenciós Célú Virtuális Építő (PVÉP) program, amely ma már 10 éves múltra tekint vissza. Működtetője a PVÉP és VEP jogtulajdonos, fenntarthatósági szakértő és vállalkozó: Dr. Molnár Ferenc irányítása alatt álló Magyar Innováció és Hatékonyság Nonprofit Kft. (Mi6 Nkft), amely ezen kívül más egyéb társadalmilag felelős, és fenntartható fejlődést támogató non profit projektet menedzsel. A VEP szakmai partnerségben működik az NFFT-vel, a KEH-el, a BM-el, ITM és a PM-el, valamint az EMMI-vel és a hazai megyei önkormányzati, megyei jogú városi és önkormányzati szövetségekkel – ill. a Fővárossal. Kiválósági programjának fővédnöke 2019 óta Dr. Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, védnöke pedig Dr. Szili Katalin az NFFT tiszteletbeli elnöke. A VEP Tanácsadó Testületét a hazai ipar, felsőoktatás, a szakmapolitika és szakmai szövetségek releváns szereplőinek delegáltjai alkotják.

A Virtuális Erőmű Program (VEP), mint prevenciós program célja, hogy az energiahatékonysági és megújuló energia alapú jó gyakorlatok gyűjtésével és disszeminácójával, illetve projektek generálásával és megvalósítás-támogatásával elősegítse a hazai vállalati, intézményi, önkormányzati és lakossági szektor energetikai szükséglet racionalizálását, illetve ezen keresztül a fenntarthatatlan, fosszilis bázisú energiatermelő rendszerek kiváltását és megszüntetését egy olyan virtuálisan vizualizált építéssel (ún. energia és CO2 megtakarítás bebankolással) ami a sikeresen megvalósított zöld energetikai projektek energiamegtakarításaiból felépítve épít fel egy olyan fosszilis erőművet, aminek a VEP sikere esetén sosem kell felépülnie. A VEP középtávú célja: annyi fosszilis kapacitást kiváltani, amivel az ország legnagyobb zöld erőműve Paks után a második legnagyobb villamoserőművi kapacitású entitássá nőjön 2030-ig, illetve, hogy a lakosság legalább 10%-a, az önkormányzatok legalább 50 százaléka állandó partner taggá váljon.

A VEP jelenleg is már a 4. legnagyobb hazai villamoserőműnek megfelelő megtakarítást hozott, 627 MW-os kiváltott fosszilis kapacitással, emellett nemzeti és nemzetközi mintaprojekt is. 2015-ben az EU TOP3 energiahatékonysági kezdeményezése közé választották, 2018-óta Interreg Europe mintaprojekt, 2019-ben pedig Köztársasági Elnök Úr a megközelítés adaptációját javasolta a tagállamoknak a New Yorki ENSZ ülésen.

Comments are closed.