Hírek

Látótávolságban a 2016-os épületenergetikai korszerűsítési pályázatok

Posted at 2016.02.09 | By : | Categories : Hírek | Látótávolságban a 2016-os épületenergetikai korszerűsítési pályázatok bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
2016. január 19-én megjelent a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2016. évi Éves Fejlesztési Kerete (ÉFK), amely alapján a lakóépületek energiahatékonyságára több, mint 100 milliárd forintos, kedvezményes, kamattámogatott hitel fog rendelkezésre állni, várhatóan ősztől. A 2016. augusztusi felhívás azt jelenti, hogy a hitelkonstrukciót folyósító bankok ekkor pályázhatnak a keretösszegre, ezért a hitellehetőség várhatóan legkorábban 2016. őszétől érhető el a lakosság számára.
Ehhez kapcsolódik, hogy 2016. január 14-én Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára bejelentette, hogy széndioxid kvótából finanszírozzák vissza nem térítendő formában a lakossági energiahatékonysági beruházásokat. Szabó Zsolt egyben megerősítette azt a 2015. őszi kormányzati bejelentést, hogy EU-s forrásból csak visszatérítendő forrás lesz a lakosságnak.
Láthatóak már a vállalkozásoknak szóló energetikai pályázatok is: a kis- és közepes vállalkozások közel 90 milliárd forint támogatásra számíthatnak, amelynek jelentős része épületenergetikai korszerűsítésekre, kisebb része pedig a termelési folyamatok energetikai korszerűsítésére lesz fordítható. A teljes támogatás kétharmada vissza nem térítendő támogatás, egyharmada pedig ezzel kombinált hitel lesz.
Felhívás kódszáma Felhívás címe, tartalma Végső kedvezményezettek Keretösszeg Meghirdetés tervezett ideje
GINOP-4.1.1-16 Épületenergetikai fejlesztések megújulóval kombinálva Vállalkozások (kkv-k) 59,45 Mrd 2016. július
GINOP-8.5.4-4.1.1-16 Vállalkozások támogatása energetika területén (kombinált hitel) Vállalkozások (kkv-k) 30,35 Mrd 2016. július
GINOP-8.6.1-16 Lakóépületek energiahatékonysága és megújuló energia (hitel) Lakosság 103,19 Mrd 2016. augusztus

forrás: www.zenerg.hu

Ha nem akar lemaradni a pályázatokról, akkor MÁR MOST el kell kezdeni gondolkodni rajtuk, amikor még nincs meghirdetve pályázat, és el kell készíteni egy olyan komplex döntéselőkészítő dokumentációt, amelyből:
– pontosan látja az épület energetikai állapotát;
– megismeri a technikailag lehetséges és műszakilag észszerű korszerűsítési megoldásokat, alternatívákat;
– tisztában lesz az egyes megoldások, alternatívák reális költségével (szempontok: költségoptimum, ár-érték arány, elérhető legnagyobb megtakarítás).
Az elkészített dokumentáció bármilyen későbbi pályázathoz, az új kiírásnak megfelelően, gyorsan aktualizálható. Így a pályázat szinte azonnal beadható, vagyis elkerülhető, hogy lemaradjunk a jövőbeni pályázati kiírásokról. A most készülő dokumentáció meg tudja mutatni azt is, hogy az épület hogyan tud megfelelni akár a legújabb, 2018-tól érvényes energetikai előírásoknak is. A dokumentációkban szereplő hiteles energetikai tanúsítványok tíz évig érvényesek.

 

 

Tekintse meg családi házas referenciáinkat (kattintson ide) és aktuális ajánlatunkat (kattintson ide), valamint társasházas referenciáinkat (kattintson ide) és társasházaknak szóló ajánlatunkat (kattintson ide)!

 

 

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu-n, ahol elektronikusan is felveheti velünk a kapcsolatot.
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline
Jelen hirdetés nem minősül a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti ajánlattételnek, a feltételek módosításának jogát a Társaság fenntartja. Az akciós ajánlat részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés tartalmazza.

About FeOP

Comments are closed.