Hírek

Már most több százezer családnál lehet melegebb télen, mint eddig

Posted at 2017.01.04 | By : | Categories : Hírek | Már most több százezer családnál lehet melegebb télen, mint eddig bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az elmúlt öt évben a magyarok 41 százaléka végzett energiahatékonysági beruházást, és negyedük tervezi azt a következő 5 évben –  derült ki a Magyar Energiahatékonysági Intézet 2016 őszén végzett kutatásából. Ugyanakkor, még mindig sokan használnak vegyes tüzelésű rendszereket, melynek legsúlyosabb következménye az idő előtti elhalálozás.

A Magyar Energiahatékonysági Intézet 2016 őszén végzett kutatása a lakossági energiahatékonysági termékek piacának felmérésére és vásárlói attitűdök feltérképezésére irányult. A felmérés az elmúlt öt év lakossági beruházásait, valamint a közeljövő beruházási terveit vizsgálta. Az elemzés alapján becslés készült arról is, hogy mekkora méretű piacot jelentenek a lakossági energiahatékonysági korszerűsítés főbb elemei Magyarországon, illetve milyen mértékű beruházási szándék lesz a következő 5 évben.

Az ablakcsere és a hőszigetelés a legnépszerűbb

Ezek alapján a hazai háztulajdonosok 41 százaléka végzett az elmúlt öt évben valamilyen energiahatékonysági korszerűsítést. A legkedveltebb beruházás az ablakcsere volt (67%), melyet a hőszigetelés (42%), kazán- (31%) és bojlercsere (20%) követ. A beruházások lakástípustól, régió- és településtípustól függetlennek mutatkoztak, de összefüggést mutatnak a háztartás megtakarításainak nagyságával.

forrás: www.flickr.com

900 ezer háztartás tervezi

A megkérdezett háztartások 24 százaléka szeretne a következő öt évben valamilyen energiamegtakarítással járó felújítást végezni lakóházában.

A háztartások motivációja az energiahatékonyság növelését eredményező beavatkozásokra beruházástípusonként eltérő. A hőszigetelés esetében egyértelműen az energiapazarlás csökkentése a vezető ok, de az ablakok, kazánok és bojlerek esetében már nem az energiahatékonyság a legfontosabb döntési szempont.

Még mindig népszerű a halállal is végződhető vegyes tüzelés

A kutatás igazolta a manapság jól érezhető trendet: a rendkívül szennyező vegyes tüzelés nagyon népszerű hazánkban. Olyannyira, hogy az elmúlt 5 évben újonnan beszerzett háztartási kazánok 22 százaléka vegyes tüzelésű volt.

Ez súlyos probléma, hiszen következményeként Magyarországon 8–14 ezer ember hal meg idő előtt, a légszennyezettségben. A rossz levegőért pedig legnagyobb mértékben (70 százalékban) a nem megfelelő minőségű lakossági fűtés a felelős.

HA ÖN IS KORSZERŰSÍTENÉ HÁZÁT VAGY LAKÁSÁT, TEKINTSE MEG AJÁNLATAINKAT A HONLAPON!

 

Tekintse meg családi házaknak szóló ajánlatunkat! (Kattintson ide!)

 

Társasházak számára szóló ajánlatunkat pedig megtekintheti itt. (Kattintson ide!)

Comments are closed.