Hírek

Miért érdemes kondenzációs kazánra váltani?

Posted at 2015.03.17 | By : | Categories : Hírek | Miért érdemes kondenzációs kazánra váltani? bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Mit jelent a kondenzációs kazán?

A kondenzációs kazánok a fűtés során keletkező füstgázban lévő hőenergiát hasznosítják, ezért sokkal gazdaságosabbak, mint a hagyományos kazánok. A forró füstgázban lévő energiát egy hőcserélő segítségével nyerik ki, mégpedig a nevükhöz hűen úgy, hogy az eddig a kéményen keresztül szabadba távozó vízgőzt kondenzálják, lehűtik, miközben a hőenergiát a hasznos térbe sugározzák. Ezzel az eljárással a kazán teljes energiatermelésének a tíz százalékát lehet visszanyerni. Hatásfokuk ezáltal 10-15 százalékkal jobb lehet, mint a hagyományos kazánoké, ezért a bekerülési költségük is gyorsabban megtérül.

Ha a kondenzációs kazán nem rendelkezik beépített hőcserélővel, szükséges telepíteni egy melegvíz-tároló tartályt. A hőcserélő tartály segítségével, energia ráfordítás nélkül állítja elő a meleg vizet. Ez használati melegvíz (HMV) előállítás és padlófűtés esetén a legfontosabb, mivel a visszatérő fűtővíz hőmérséklete alacsony, 40-50 °C. Egy solar rendszer kiépítésével még ennél is hatékonyabb és költségtakarékosabb rendszer állítható össze.

„A kondenzációs gázkazánok akkor tudnak magas hatásfokkal üzemelni, ha alacsony hőmérsékletű fűtési vizet kell csak előállítani. Magas visszatérő vízhőmérséklet esetén a füstgázoknál már nem tud létrejönni a kondenzáció jelensége. A gázkazán ebben az esetben is egy nagyon jó hatásfokú hagyományos készülék módjára üzemel. A leggazdaságosabb üzem nagy felületű hőleadók – pl. padlófűtés, falfűtés – alkalmazásával érhető el, mert ezek alacsony hőmérsékleten működnek.”

Kondenzációs_kazán.svg

A kondenzációs kazánok vázlata. A baloldali külön hőcserélőt és kondenzátort alkalmaz, a jobboldali egyesítettet.

1-gáz csonk, 2-friss levegő, 3-füstgáz, 4-fűtésből visszatérő víz, 5-forró víz fűtéshez, 6-füstgázból lecsapott víz

Miért jobb a kondenzációs kazán?

– energiatakarékos

– üzemeltetési költsége alacsony

– szolár rendszerrel összekötve még hatékonyabb és költség kímélőbb.

– magasabb áruk ellenére (210-220 ezer Ft-tól) viszonylag hamar megtérül

– környezetkímélő

 

 

A legnagyobb megtakarítást a már nagyon elavultnak számító fűtőberendezések cseréje jelenti. Gázkonvektoros, Héra fűtéses lakások esetében rendkívül nagy komfortjavító hatása van, nem beszélve a gazdaságosságról.

Mitől lesz egy kondenzációs kazán tényleg takarékos?

– Egyre több pályázat támogatja a lakások energetikai korszerűsítését, pláne, hogy az Európai Uniós irányelvek is erre mutatnak.

– Kezdjük el időben a tervezést, ugyanis számolnunk kell némi átfutási idővel. Kezdjük tavasz végén, vagy nyár elején!

– Ha lehetséges, kössük össze a homlokzat hőszigetelésével, illetve nyílászáró cserével, mert így lesz a leghatékonyabb az energiamegtakarításunk.

– A legtöbb energia a falakon kívül, a tetőn, a födémen szökik el. Ha ki tudjuk gazdálkodni, erre is fektessünk hangsúlyt!

– Épületgépész szakemberrel terveztessük meg a rendszert, aki kiszámítja a lakás hőigényét, ezáltal pontosan tudni lehet milyen teljesítményű kondenzációs kazánt kell vásárolnunk (a kazán névleges teljesítménye ne legyen sokkal nagyobb, mint a lakás hőigénye).

– A radiátorok számát és nagyságát is a gépész tervek alapján vásároljuk meg és az ablakok alatt helyezzük el!

– Az új kazánok esetében minden esetben szükséges érintésvédelmi jegyzőkönyv. A régi elektromos hálózatot minden esetben vizsgáltassuk meg.

– Figyeljünk a szerviz lehetőségekre is: nézzük meg, van-e magyar képviseletű szakszerviz, garancia!

 

 

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline

About FeOP

Comments are closed.