Hírek

Minden, amit tudni kell az energiahatékony házakról 1. rész

Posted at 2016.11.03 | By : | Categories : Hírek | Minden, amit tudni kell az energiahatékony házakról 1. rész bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Ha a lakás rosszul szigetelt, vagy elavult, még a csökkentett rezsi is komoly kiadásokat jelenthet. Még nem tudni, pontosan milyen típusú állami támogatás lesz az energiahatékonysági felújításokra, így érdemes lehet a saját pénzünkből áldozni rá – főleg, ha most építkezünk. Kis fenntartási költséggel járó házunk lehet, ha gondosan tervezünk, és a költségvetést megnöveljük pár százalékkal. Ha valódi “rezsicsökkentett” házat szeretnénk, több lehetőségünk is van.

A csökkentett rezsi is komoly kiadásokat jelenthet

A legtöbben a költségek minimalizására törekednek, ha házépítésről van szó, hiszen a ház megépítése több tízmillió forintba kerül – érthető, ha a költségek terén az emberek a minél kevesebb kiadásra törekednek. Ettől még nem biztos, hogy ez a módszer meg is éri. Manapság észszerű tervezéssel, és a ma rendelkezésre álló technológiával már nem kell sokat hozzáadni az alap költségvetéshez, hogy kis rezsiköltségű házunk legyen. Ráadásul, ez egyrészt idővel anyagilag is megtérül – a ház életidejéhez képest igencsak hamar, másrészt a hagyományos házakhoz képest egy környezeti szempontból is felelősebb beruházásba kezdhetünk.

Hiába a csökkentett rezsi, pazaroljuk az energiát

A magyar lakosság nem azért költ sokat a rezsire, mert drága az energia, hanem azért, mert pazarlóan használja fel az energiát. Gondoljunk csak bele! Az ország primer energiafogyasztásának az egyharmadát csak a lakóépületek fűtése és melegvíz-felhasználása teszi ki. A maradék kétharmad pedig magában foglalja az egész ipart, mezőgazdaságot, közlekedést, és a nem lakás célú épületeket is. Az áramárak kicsivel az EU-átlag fölött vannak nálunk, de a gázárak jóval alatta. A KSH mérései szerint azonban egy átlagos magyar felhasználó összes fogyasztásának negyedét csak a lakhatással kapcsolatos költségek teszik ki. Érdemes azonban megfontolni az Energiaklub számításait, miszerint ha minden lehetséges energiahatékonysági lépést megtennénk, akkor a lakóházak fogyasztásának 42 százalékát, évi 152 PJ-t megspórolhatnánk. Kész épületek és lakások esetén az energiatakarékosabbá tétel módja korlátozottabb, de nekik is mindenképpen érdemes lépni. Egyes számítások szerint ugyanis egy teljes nyílászárócsere és hőszigetelés jobban megtérül, mint a hosszú távú banki lekötés, így megérheti a saját pénzünket befektetni  vagy kamatmentes hitelt is felvenni.

3889648857_b32cb4e51a_z

forrás: www.flickr.com

 

A magyar szabályozás az energiaügyi szervezetek szerint nem elég szigorú ezen a téren. Bár a most épülő házaknál a fentieknél is komolyabb megtérülési mutatók érhetők el, és a CSOK-kal épülő házakra egy fokkal szigorúbb előírások vonatkoznak, még ezeknek sem kell közelíteniük a ma már könnyen elérhető szintet. A nem támogatott házak esetében még rosszabb a helyzet, mivel  már nincs építési engedély, csak bejelentési kötelezettség. A nem elég szigorú szabályozás miatt pedig nagyobb az esély rá, hogy a rövidlátás, és a spórolni akarás miatt az emberek inkább elavult energia-rendszerű házakat építtetnek.

forrás: www.index.hu

 

 

HA ÖN IS KORSZERŰSÍTENÉ HÁZÁT VAGY LAKÁSÁT, TEKINTSE MEG AJÁNLATAINKAT A HONLAPON!

 

Tekintse meg családi házaknak szóló ajánlatunkat! (Kattintson ide!)

Társasházak számára szóló ajánlatunkat pedig megtekintheti itt. (Kattintson ide!)

 

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu-n, ahol elektronikusan is felveheti velünk a kapcsolatot.
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline

About FeOP

Comments are closed.