Hírek

Minden, amit tudni kell az energiahatékony házakról 3. rész, fűtési tippek

Posted at 2016.11.19 | By : | Categories : Hírek | Minden, amit tudni kell az energiahatékony házakról 3. rész, fűtési tippek bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Korábban már írtunk arról, hogy miért érdemes energiahatékony házban gondolkodni, és különböző praktikákat és apró tanácsokat is mutattunk, hogyan és mivel lehet még többet spórolni a fűtési szezonban. Most bemutatjuk, gáz helyett mivel lehet még fűteni otthonunkat a borongós, hideg időkben. 

Mit használhatunk a gáz helyett?

Ma már széles választék áll rendelkezésünkre a fűtési és vízmelegítési rendszert illetően, nem kell feltétlenül vezetékes gázt használnunk. A legnagyobb pazarlást azok a fűtőrendszerek jelentenek, melyek közvetlenül áramot használnak – ilyenek például az elektromos hősugárzók. Léteznek ugyanakkor olyan fűtési rendszerek is, melyek már hatékony árammal működnek – ilyen például a hőszivattyú. Hőszivattyúból többféle típus is létezik attól függően, hogy milyen közegből veszi fel az energiát a hőtermeléshez (pl. levegő, folyadék, talaj), és milyen közeget melegít (víz, levegő). A levegő-víz hőszivattyúk ára 1,5-3 millió forint körül mozog, ezek a legelterjedtebbek. Működésük leginkább úgy írható le, mint egy fordított hűtőgépé: például a kinti 5 fokot néhány fokkal hidegebbre hűti, majd az ebből nyert energiát behozza a rendszerbe. Így egy egységnyi áramból akár 4-6 egységnyi hőt is ki tud termelni. Ez a technológia gyorsan fejlődik, a drágább rendszerek ma már 0 fok alatti közegből is képesek nekünk meleget csinálni.

A kályhák és a kazánok is energiahatékonyak

Ma már széles választék áll rendelkezésünkre energiahatékony kazánokból és kályhákból. A kazánokat táplálhatjuk nagy hatásfokú fával, pellettel, de léteznek vegyesen táplálható kazánok is. Ezek közül az úgynevezett faelgázosító rendszerek a legjobbak, melyek akár 90 %-os hatásfokkal dolgoznak. A faelgázosításnál a rendszer kétszer ad levegőt a fához: előszor csak fagázok keletkeznek, másodszor pedig ezek égnek el. Az ilyen kazánok ára viszont kicsit borsosabb: körülbelül 1 millió forintnál kezdődik.

14863585970_d10dc66d8b_z

forrás: www.flickr.com

Másik megoldás lehet fűtésre a tömegkazán, ami leginkább egy felturbózott, és egy keringtető rendszerrel összekötött cserépkályhának felel meg. Ha jól van megépítve a tömegkazán, akkor el tudja érni ugyanazt a hatásfokot, mint az elektromos vezérlésű pelletkazánok. Annyi a különbség, hogy a tömegkazán esetében a belső kialakítása biztosítja a hatékonyságot, nem pedig a vezérlőegység. A levegő egyszeri hozzáadásával égeti el gyorsan a fát, és az így keletkező hőt fokozatosan adja le. A felülete maximum 30-35 fokos.

Ügyeljünk arra, hogy ha fafűtéses rendszereket használunk, mindenképpen száraz fát használjunk! Legjobb, ha legalább egy, de inkább két évvel korábban vásárolt tűzifát használunk el. Ez azért fontos, mert egy kiló száraz fa elégetésével kb 4 kWh energiához jutunk hozzá, míg ugyanennyi kiló nedves fa ennek az energiának csak a felét adja.

 

forrás: www.index.hu

 

 

 

HA ÖN IS KORSZERŰSÍTENÉ HÁZÁT VAGY LAKÁSÁT, TEKINTSE MEG AJÁNLATAINKAT A HONLAPON!

 

Tekintse meg családi házaknak szóló ajánlatunkat! (Kattintson ide!)

Társasházak számára szóló ajánlatunkat pedig megtekintheti itt. (Kattintson ide!)

 

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu-n, ahol elektronikusan is felveheti velünk a kapcsolatot.
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline

 

 

 

About FeOP

Comments are closed.