Hírek

A tisztánlátás végett – nyílászárócsere az Otthon melege társasházi pályázaton

Posted at 2015.05.28 | By : | Categories : Hírek | A tisztánlátás végett – nyílászárócsere az Otthon melege társasházi pályázaton bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az Otthon Melege Program társasházi pályázatainak előkészítése során vizsgált társasházak homlokzati nyílászáróit 30-40 százalékban már kicserélték a tulajdonosok korszerűbb nyílászárókra, ugyanakkor a pályázat által elvárt követelményértéknek jó néhány esetben nem feleltek meg a már korábbi években kicserélt nyílászárók – mondja Homoki Beatrix, a Fenntartható Otthon Zrt. műszaki igazgatója.

 

A lakások tulajdonosai többségükben úgy cseréltették ki az ablakaikat, hogy semmilyen minőségi tanúsítvánnyal nem rendelkeznek a beépített nyílászárókról.

 

Ez a Fenntartható zöldOtthon Programban nem történhetett volna meg, hiszen az átadás-átvétel során minden beépített anyag, berendezés minőségtanúsítványát átadjuk az ügyfélnek. (A Fenntartható zöldOtthon Programról bővebben ITT olvashat.)
 

 

 

th2

forrás: www.egykor.hu

Ha nincs minőségtanúsítvány…

A minőségtanúsítvány hiányában az alábbi információk segíthetik energetikusainkat ablakok hőátbocsátási értékének felvételében:
– ha tudjuk, melyik évben került beépítésre az ablak;
– ha tudjuk, milyen „k” érték van beírva az üvegtáblák közötti távtartóba;
– ha megvizsgáljuk, hogy érzékelhető-e alacsony hőveszteséget biztosító, ún. Low-E bevonat az üvegtáblán (ezt egy nagyon egyszerű, ún. gyertyalángos vizsgálattal lehet megállapítani, mivel a bevonat elszínezi a láng fényének visszavert képét)

Mit érdemes tudni a nyílászárók cseréjéről?

A pályázat a már korábban cserélt homlokzati nyílászárókra is a jelenleg érvényben lévő előírásoknak megfelelő hőátbocsátási határérték (Uw = 1,6 W/m²K) betartását határozza meg ahhoz, hogy a nyílászárót ne kelljen cserélni. Ugyanakkor a pályázat szabályai szerint az eredeti – építéskori – nyílászárók hőátbocsátási tényezőtől függetlenül megmaradhat, pedig ezeknek a régi nyílászáróknak a hőátbocsátási értéke Uw = 2,0 – 2,7 W/m²K között is mozoghat.
A nyílászárócseréknél nincs a pályázatban mennyiségi megkötés, tehát ha egy-egy lakásban akár csak néhány, a pályázati előírásoknak megfelelő nyílászáró kerül kicserélésre, és azzal is lehet biztosítani a C energetikai osztályba való feljutást a komplexitáson belül, akkor a társasház eleget tett a pályázat kiírásának. (A pályázat egyik alapelve, hogy nem elegendő egy fajta korszerűsítést, pl. csak hőszigetelést elvégezni, szükség van legalább kettő félére. (Bővebben a pályázati feltételekről ITT!)
A konyhai és fürdőszobai helyiségekben történő nyílászáró cseréknél számolni kell a megfelelő légcserélés biztosításának költségeivel, amennyiben nyílt égésterű fűtő vagy főző készülék üzemel a helyiségben. Ebben az esetben légellátási terv készítése szükséges.

 

A Fenntartható Otthon Zrt. az Otthon melege társasházi pályázatok előkészítése során is optimális megoldásokat kínál, felkészült szakemberekkel. (KATTINTSON IDE!)

Nem véletlen, hogy közel húsz pályázat szakértői dokumentumainak elkészítésére kaptunk megbízást. (KATTINTSON IDE!)

Előző cikkünkben a társasházak hőszigetelésével kapcsolatos szakmai tapasztalatokról és tanácsokról számoltunk be (KATTINTSON IDE!).

 

 

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu-n.
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline

 

Comments are closed.