Hírek

Spóroljon a fűtéssel!

Posted at 2016.10.07 | By : | Categories : Hírek | Spóroljon a fűtéssel! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Beköszöntött az ősz, nemsokára itt van a fűtési szezon is  – emiatt a rezsiszámlák jelentősen meg fognak emelkedni. Különböző praktikákkal azonban tudunk spórolni a fűtésen, de van, ami akár 70-80%-al is csökkentheti a fűtésszámlát.

Apró tanácsok a mindennapokra

Először is: öltözzünk fel rendesen! Sokan akár 26°C-ra is felfűtik lakásukat, ez azonban nagyon sok, és sokba is kerül. Csak gondoljunk bele, hogy egyetlen fok hőmérséklet csökkentés 5-6%-os költségcsökkenést jelenthet. Ha 21°C-ra állítjuk át a termosztátot, még mindig kellemes idő lesz otthonunkban, és egy pulóverben  nagyon jól el tudunk lenni – ráadásul ez a pár fok változás akár 30%-os megtakarítást is jelenthet!

Érdemes ügyelni a szellőztetésre is. Sokan csak résnyire nyitják ki az ablakot, gondolván, akkor majd kevesebb meleg megy ki a szobából. Ez azonban csak részigazság, mert így jelentősen megnő a szellőztetési idő, így pedig kihűlnek a bútorok és falak is, melyek visszamelegítése szintén energiaigényes feladat. Inkább tárjuk ki az ablakokat 5 percre: ez idő alatt kicserélődik a levegő, és a szoba sem hűl ki nagyon. Közben akár le is vehetjük a termosztátot, hogy a radiátorok ne dolgozzanak feleslegesen!

4124019853_dc446e6ae8_n

forrás: www.flickr.com

Ügyeljen arra, hogy a függönyök ne takarják el a radiátort, hiszen a fűtőtestet takarva ronthatják annak hatásfokát. Célszerű a fűtőtesteket rendszeresen takarítani is, hiszen a rajtuk megülő vastag por szintén rontja a fűtés hatásfokát, valamint a keringetett levegőt is.

A levegő páratartalma is befolyásolja a hőérzetünket. Egy 21 fokos szoba melegebbnek tűnik, ha 60% körüli benne a páratartalom (ez az ideális százalék egyébként), mint egy 25 fokos, de száraz levegőjű helyiség. Párásítani lehet növényekkel, radiátorra helyezett, vízzel teli edényekkel, vagy párásító készülékekkel is.

Ha a sokfajta, különböző házi tippek közül az összeset alkalmazzuk, 5, maximum 10 százalékos csökkenés érhető el számláinkban.

De van, ami akár 80%-al is csökkentheti költségeit!

Érdemes szakemberekhez fordulnunk, ha a fűtés korszerűsítéséről van szó. Ha igazán sokat akarunk spórolni, érdemes egy kisebb beruházásba fektetni, hiszen hamar megtérül az összeg, és a fűtésszámla is sokkal kevesebbe fog kerülni ezt követően. Ha úgy döntünk, hogy a nyílászárókat lecseréljük, körülbelül 15%-kal tudjuk csökkenteni a kiadásainkat. Mindenképpen ajánlott a ház teljes körű hőszigetelése is, ami már 30-40%-kal csökkenti a fűtésszámlákat, vagy hőburok használata, aminek eredményeképp már 40-50%-kal kevesebb reizsiköltséggel kell számolnunk. Ha azonban úgy döntünk, hogy energetikai szempontból teljes körűen korszerűsítjük otthonunkat, tehát komplex hőburkot veszünk igénybe (ami a hőszigetelést és a nyílászárók cseréjét is magában foglalja), valamint a fűtésrendszerek is korszerűsítjük, akkor a gáz- és villanyszámlánkban összesen 70-80%-kal kevesebbet kell fizetni!

 

forrás: www.divany.hu

 

 

HA ÖN IS KORSZERŰSÍTENÉ HÁZÁT VAGY LAKÁSÁT, TEKINTSE MEG AJÁNLATAINKAT A HONLAPON!

Tekintse meg családi házaknak szóló ajánlatunkat! (Kattintson ide!)

Társasházak számára szóló ajánlatunkat pedig megtekintheti itt. (Kattintson ide!)

 

 

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu-n, ahol elektronikusan is felveheti velünk a kapcsolatot.
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline

 

 

About FeOP

Comments are closed.