Hírek

A gyilkos szmog legfőbb oka a rossz lakossági fűtés

Posted at 2019.01.16 | By : | Categories : Hírek | A gyilkos szmog legfőbb oka a rossz lakossági fűtés bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Az elmúlt hetekben ismét sok hírt hallhattunk a hazánkban jelen levő szmog nagyságáról. Hazánkban a szmog legfőbb oka még mindig a rossz fajta lakossági fűtés használata.

Mára már nem a fővárosunké a legszennyezettebb levegő: a fővároson kívüli területeken néhány helyen még a pekingit is meghaladja a levegő szennyezettsége. Ennek oka, hogy a levegő minőségéért háromnegyed részben a szennyező háztartási tüzelés a felelős. Így nem az ipari erőművekkel vagy üzemekkel van e téren a legnagyobb baj, hanem a háztartzásokkal. A probléma a szilárd tüzelés használata, ami igencsak nehezen orvosolható, hiszen az olcsóbb a gáznál, így nem fog egyhamar megszűnni.

Mi a szmog?

A szmog létrejöttéhez szélcsendes idő, magas légnyomás és fagypontkörüli hőmérséklet szükséges. Ilyen körülmények között alakul ki az úgynevezett hőmérsékleti inverzió, aminek a lényege, hogy a megszokottal szemben ilyenkor a magasabb légrétegek melegebbek, mint a földfelszín közeliek. Ez leginkább hajnalban és reggel következik be, és hatására a légkör alsó rétegében megszűnik a függőleges légmozgás. Így megmarad a köd, és a kéményünk felett reked a felszállni nem képes füst (az angol kifejezés jól tükrözi ezt a folyamatot: a smog szó a smoke – füst és a fog – köd szavak összetételéből jött létre). A Kárpát medence sajátossága miatt a szennyezett levegő megül városaink felett, így a jelenség erősödik.

A szmog fajtái

Alapvetően kétféle szmog létezik: a „londoni” és a „Los Angeles-i” típus. Utóbbit nyári szmognak is nevezik, az utóbbi évtizedekben Magyarországon is előfordult, de Európában leginkább Athént teszi alig elviselhetővé – létrejöttéhez erős UV-sugárzás is kell. a londoni az 1952-es tragikus kimenetelű londoni szmog után kapta a nevét (öt napon keresztül alig lehetett látni, és 5000-rel többen haltak meg, mint ugyanazon a héten az azt megelőző években). Klasszikus formájában a probléma összetettebb az előző verziónál: nagymértékű széntüzeléssel összefüggő magas szállópor-koncentráció és a kén-dioxid mint fő szennyezőanyag együttes jelenléte jellemzi. A kén-dioxid-kibocsátás az ötvenes években a széntüzelésű erőművek miatt volt főleg magas, ez a probléma azóta jelentősen csökkent, bár nem múlt el: a rossz minőségű barnakőszén és a lignit használata miatt ma is jelen van.

Gyilkos szmog

A szmog azonban kén-dioxid nélkül is létre jöhet. A nagyvárosokban általában ez a másik fajta van jelen: a légutakat károsító, hosszú távon rákot okozó nitrogén-dioxid. Ez Európában évente 71 ezer ember halálát okozza, és főleg a gáztüzelésnek és a közlekedés káros melléktermékének köszönhető.

Érdemes ezért korszerűsíteni fűtésünket, hogy csökkentsük a légszennyezés mértékét és a tőlünk telhető legtöbbet megtegyük magunkért és a környezetünkért, valamint a jövő generációiért!

 

forrás: www.index.hu

 

HA ÖN IS KORSZERŰSÍTENÉ HÁZÁT VAGY LAKÁSÁT, TEKINTSE MEG AJÁNLATAINKAT A HONLAPON!

 

Tekintse meg családi házaknak szóló ajánlatunkat! (Kattintson ide!)

 

Társasházak számára szóló ajánlatunkat pedig megtekintheti itt. (Kattintson ide!)

Comments are closed.