Hírek

Érdemi megtakarítást csak a szigetelés hozhat

Posted at 2016.11.16 | By : | Categories : Hírek | Érdemi megtakarítást csak a szigetelés hozhat bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Nem az a kérdés, hogy vegyük-e le a hőmérsékletet, vagy néha kapcsoljuk-e ki a fűtést, hanem az, hogy szigetelt-e az ingatlan, vagy sem

Titokban figyeljenek meg egy ingatlantulajdonost, amikor a fűtésszámlákat kézhez kapja: kidülledő szemek, zavaros tekintet, izzadságcseppek a homlokon. Nem véletlen, hogy ingatlantulajdonosok ezrei latolgatják folyamatosan, hogy a fűtés megszakításával, a hőmérséklet levételével, avagy otthonaik belső hőmérsékletének szinten tartásával tudnak-e megtakarítást elérni a fűtési célú energiafelhasználásban és rezsiköltségekben. Az, hogy melyik megoldás a gazdaságosabb, számos műszaki tényező függvénye. Egyebek mellett a falak szerkezete, vastagsága, hőátbocsátási tényezője, szigetelése is befolyásolja; illetve az, hogy mekkora a külső és az elérni kívánt belső hőmérséklet közti különbség. Alapvető fontossággal bír az is, hogy mennyi ideig nem tartózkodunk a szóban forgó ingatlanban.

Mérések szerint, ha egy épületen nincs szigetelés, akkor a fűtés 12 órás megszakításával téglaépületek esetében öt-tíz százalékos, könnyűszerkezetes épületek esetében pedig tíz-tizenöt százalékos energia megtakarítás érhető el. Ezzel a módszerrel különösen az irodák, illetve olyan ingatlanok tudnak energiát megtakarítania, ahol naponta csak hat-nyolc órát tartózkodunk, miközben 12-16 órán át, vagy hétvégén nem használjuk őket. A Knauf Insulation szakértői szerint ugyanakkor a folyamatosan lakott és használt, mintegy 2,5 millió nem szigetelt magyar családi ház tulajdonosai számára csak a korszerű, 15-20 cm vastagságú negyven-ötven százalékos energia megtakarítást is lehetővé tevő szigetelés alkalmazása jelent megoldást, mert szigetelt ingatlanok esetében a falak hővesztesége alacsony, így a hőmérséklet szinten tartása mellett is alacsonyabb az energiafogyasztás.

Távollétünk idejére érdemes csökkenteni a hőmérsékletet az olyan nem szigetelt ingatlanokban, amelyekben naponta csak hat-nyolc órát töltünk, és több, mint 12 órán keresztül távol vagyunk, vagy hétvégén nem tartózkodunk ott. Így nem működik a kazán, és nem „fűtjük az utcát” feleslegesen, amíg nincs ott senki. A költségmegtakarítás e módszere nemcsak a mintegy 2,5 millió nem szigetelt magyar családi ház, hanem számos vállalkozás tulajdonosa számára is hasznos lehet. Magyarországon a KSH 2015-ös adatai szerint ugyanis 266 ezer lakást használnak például irodai, orvosi rendelői, üzleti vagy műhelyi célra, és ezek a helységek jellemzően társasházakban, illetve családi házakban vannak.

Miért kell a korszerű szigetelés?

Aszódy Tamás, Knauf Insulation Kft. forrás: www.greenfo.hu

„Azért nem feltétlenül gazdaságosabb szinten tartani a hőmérsékletet, mint újra felfűteni, mert egy rosszul, vagy nem szigetelt épület esetén a külső- és belső hőmérséklet különbségből adódóan folyamatosan távozik a hő a falakon keresztül, így megtartani egy adott hőmérsékletet a kazán folyamatos működését igényli. Minél nagyobb ez a hőveszteség, annál több energiára van szükség” – mondta Aszódy Tamás, a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. Épületeink és otthonaink hőveszteségét csak a korszerű szigetelés képes hatékonyan csökkenteni. Húsz centiméter vastag, kőzetgyapot szigetelés alkalmazásával pedig legalább negyven százalékkal csökkenthetjük energiafelhasználásunkat és fűtésszámlánkat – tette hozzá a szakember.

A megfelelő nyílászárók és a korszerű szigetelés együttes alkalmazásával épületeink hővesztesége akár felére is csökkenthető. Közismert, hogy a szigetelés vastagságának egy centiméteres növelése, három-négy százalékos energia és költségmegtakarítást eredményez. Ha tehát otthonunk szigetelt, nem szükséges a termosztátot alacsonyabb hőmérsékletre állítanunk, hiszen – a nem szigetelt épülethez képest – csak minimális hő távozik a falakon keresztül. Ezt igazolta a Knauf Insulation által tavaly megvalósított, valós körülmények között elvégzett épület energiahatékonysági összehasonlítás. A kísérlet megmutatta, hogy még a hazánkban oly’ jellegzetes, ’80-as években épült „kocka” házak esetén is 46 százalékos energiafelhasználás és fűtésköltség-csökkenés érhető el. A program eredményei azt is bizonyították, hogy szigetelt házban a kazán mindössze harmad annyiszor kapcsol be mint a nem szigeteltben. Vagyis a kazán élettartama növekszik, a ház áramfogyasztása pedig csökken.

forrás:
www.epitesimegoldasok.hu
www.greenfo.hu

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline

About FeOP

Comments are closed.