Hírek

Minden, amit tudni kell az energiahatékony házakról 2. rész

Posted at 2016.11.05 | By : | Categories : Hírek | Minden, amit tudni kell az energiahatékony házakról 2. rész bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Ahogy az előző cikkünkben is írtuk, sok előnye van egy energiahatékony ház felépítésének, vagy a meglévő energetikai felújításának. Érdemes azonban pár tanácsot is megfogadni, ha ténylegesen szeretnénk csökkenteni a rezsit.

A minden szempontból legideálisabb döntés a passzívház építése, mely akár 90 %-al is csökkentheti költségeinket. Ez azonban komoly odafigyelést igényel, és sok ember számára drága is. Ha mégis szeretnénk valamennyi pénzt megtakarítani, érdemes egy kicsivel több odafigyeléssel terveznünk a házat, és a jól bevált régi módszerekhez folyamodni.

Rengeteg praktikával is csökkenthetjük a rezsit

Egy ház építése rengeteg pénzbe kerül, és sok mindent el is ronthatunk annak építésekor. Ezek a javítások később igen drágák lehetnek, de előfordulhat az is, hogy nem is lehet őket korrigálni. Ezért kell már a tervezés ideje alatt odafigyelni pár dologra. Az egyik legnagyobb hiba, ha a kelleténél jóval nagyobb házat építünk. Érdemes a tervezéskor racionálisan felmérni, hogy mekkora elosztású és milyen típusú terekre van szükségünk, hogy a család tudjon együtt is lenni, de ha akar, külön is. Nem érdemes azonban sok nagy méretű teret belerakni, hiszen télen azokat ugyanúgy fűteni kell, és lehet, hogy nincs is rájuk igazából szükség.

Gondoljuk át azt is, hogy hogyan fogjuk szigetelni a házat, és egyáltalán: milyen anyagból akarjuk felépíteni. Mostanában újra kezd divatba jönni a vályog, amiből, ha vastag falat építünk, jól tartja a hőt, ráadásul ugyanúgy lehet szigetelni kívülről, mint a téglafalat. Ez azért is tűnik jó megoldásnak, mert a vályog jóval olcsóbb a téglánál, és ez esetben sokszor helyi anyagok felhasználásával is megoldható az építkezés.

8184434526_d795d16b5c_z

forrás: www.flickr.com

 

Ha a téglánál maradnánk, megfontolhatjuk, hogy “szendvicsfalat” építtessünk. Ez azt jelenti, hogy két sima téglaréteg közé egy vastag szigetelést rakunk be. Ez a megoldás az északi országokban pár évtizede elterjedt – ők általában a környezetbarát és praktikus megoldásként cellulózt használnak erre a célra – ez lényegében egy sűrű, darált papír, de véd a téli hideg és a nyári meleg ellen is.

A tető és a tájolás is lényegi kérdés

A falak szigetelése mellett lényeges gondoskodnunk a tető megfelelő szigeteléséről is. Ugyanis hiába vastag a fal, ha a meleg levegő felfele száll – hideg időben vagy a gyengén szigetelő tetőn át kiszökhet a házunkból a meleg. Ügyeljünk arra is, hogy a jól szigetelt házzal együtt járhat a penészedés. Ezt elkerülendő jó szellőzőrendszerre van szükség, és érdemes kerülni a műanyag festéket.

A ház tájolása is lényeges szempont, és érdemes jól meggondolni, azt is, hogy hová helyezzük az ablakokat. A ház fűtéséhez használt napenergiát akkor használjuk ki a legjobban, ha a keleti-déli oldalra tesszük a nagy ablakokat, hiszen így a felkelő és a delelő nap sugarai felfűtik a lakást. A nyarat nézve ez nem tűnik előnyösnek, de az ablakok fölé előtető is építhető, ami nyáron árnyékot nyújt, télen pedig beengedi a napsugarakat. Az előtető felrakása azért is lehetséges, mert nyáron és télen a nap máshogy helyezkedik el az égbolton deleléskor – a nyári napforduló idején 66 fok magasan, télen pedig 19 fok magasan áll a nap délben.

forrás: www.index.hu

 

HA ÖN IS KORSZERŰSÍTENÉ HÁZÁT VAGY LAKÁSÁT, TEKINTSE MEG AJÁNLATAINKAT A HONLAPON!

 

Tekintse meg családi házaknak szóló ajánlatunkat! (Kattintson ide!)

Társasházak számára szóló ajánlatunkat pedig megtekintheti itt. (Kattintson ide!)

 

 

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu-n, ahol elektronikusan is felveheti velünk a kapcsolatot.
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline

 

About FeOP

Comments are closed.