Hírek

Otthon melege program – VÉGLEGES pályázati feltételek!

Posted at 2015.02.24 | By : | Categories : Hírek | Otthon melege program – VÉGLEGES pályázati feltételek! bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2015. február 23-án megjelentette az Otthon melege program – Társasházak energia megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása alprogram végleges pályázati útmutatóját.

 

A Fenntartható Otthon Zrt. pályázattal kapcsolatos ajánlata AJÁNLATA ELÉRHETŐ ITT. (Kattintson a linkre!)

 

A hivatalos hír elérhető itt.(kattintson a linkre)

A pályázati útmutató elérhető itt is.(kattintson a linkre)

A pályázati felhívás elérhető itt is.(kattintson a linkre)

A pályázathoz tartozó hivatalos segédlet elérhető itt is.(kattintson a linkre)

A pályázathoz tartozó hivatalos dokumentumok és mellékeltek elérhetők a hivatalos hír oldalán.

 

A pályázat a 2015. január 7-én megjelentekhez képest több ponton módosult. Ezekkel a módosításokkal egységes szerkezetben az alábbiakra hívjuk fel a társasházkezelők, társasházi közös képviselők, lakásszövetkezetek figyelmét. (A felhívás nem teljes körű, további információkért keressenek minket bizalommal az oldal alján megadott elérhetőségeken.)

 

A legfontosabb: a pályázatot 2015. április 30-ától lehet benyújtani!

 

A pályázók köre:

– 1946 és 2006. december 31. között kiadott építési engedéllyel épült;

– minimum 5, maximum 60 lakásos társasházak, és lakásszövetkezetek (de nem nyújtható be pályázat a 60 lakást meghaladó lakásszámú épület dilatációval határolt részegységeire, tehát csak önálló épületek pályázhatnak);

– építési technológiától függetlenül, olyan távfűtéses, vagy házközponti fűtéses, vagy lakásonkénti egyedi fűtéses lakásokat tartalmazó olyan lakóépületek pályázhatnak, amelyeknél megoldott, vagy a pályázat keretében megoldásra kerül a fűtésszabályozás és mérés.

A pályázaton való részvétel feltétele:

társasházaknál a pályázattal érintett épületben lévő összes lakásának tulajdoni hányada alapján számított egyszerű szavazattöbbséggel meghozott közgyűlési határozat;

lakásszövetkezeteknél a pályázattal érintett épületben lévő összes lakástulajdonnal rendelkező tagok több, mint felének a támogató szavazatával meghozott közgyűlési határozat;

– a beruházást megelőzően C energetikai besorolás alatti épületeknél minimum a C energetikai besorolás elérése;

– a beruházást megelőzően C energetikai besorolású épületeknél minimum két minősítési osztállyal való javulás elérése, valamint a beruházásnak kötelezően megújuló energia alkalmazásával kell megvalósulnia.

Pályázó, vagyis a támogatás igénybevételére jogosult szervezet, csak társasház vagy lakásszövetkezet lehet. A Pályázónak ügyfélkapuval kell rendelkeznie a magyarorszag.hu oldalon, ezen keresztül tud belépni a pályázatkezelő online felületre. A pályázatot csak a Pályázó vagy a hivatalos képviselője nyújthatja be.

A beruházás finanszírozása

Az önerő számítás: önerő = beruházási összeg – (mínusz) támogatási összeg, amely biztosítható:

– a társasház bankszámlán rendelkezésre álló felújításra elkülönített saját pénzeszközeiből;

– önkormányzati támogatásból, vagy ESCO szerződés által biztosított fedezettel;

– hitelfelvétellel. Figyelem! A tényleges hitelbírálaton alapuló 180 napos hatályú banki hiteligérvény kötelezően csatolandó!

A támogatási összeg engedményezési szerződés alapján közvetlenül a kivitelező számára kerül átutalásra a munkák befejezése, átvétele és ellenőrzése után. Ebből következik, hogy a Társasháznak csak az önerő összegével kell rendelkeznie.

Támogatott munkanemek (kivonatosan)

– hőszigeteléssel érintett összes homlokzati felület;

– pincefödém hőszigetelés;

– tető hő- és vízszigetelés;

– lakás és közös fűtött helyiségek külső nyílászárócseréje és/vagy felújítása;

– épületgépészeti rendszerek korszerűsítése, fűtési rendszer típusonként külön előírásokkal;

– megújuló energiát felhasználó fűtési, vagy HMV előállítási rendszerek kiépítése, vagy bővítése;

– központi szellőztető berendezések korszerűsítése.

A korszerűsítések eredményeképpen az épületnek már az 2015. január 1-jétől hatályos új, szigorúbb előírásoknak kell megfelelnie.

A támogatás mértéke

Támogatható munkák Támogatás mértéke (Ft/kg/év CO2 megtakarítás)
I. Nyílászáró cseréje és/vagy   felújítása 750 Ft
II. Homlokzati és zárófödém hőszigetelése 750 Ft
III. Épületgépészeti rendszerek korszerűsítése 850 Ft
III. Épületgépészeti rendszerek korszerűsítése 750 Ft
IV. A megújuló energiafelhasználás kialakítása vagy növelése 950 Ft

Külön a kondenzációs kazáncsere lakásonkénti 150 ezer forintos támogatása már nem szerepel a kiírásban.
Figyelem! A támogatható munkák közül minimum 2 db megvalósítása kötelező ( I. és/vagy II. és/vagy III. és/vagy IV.), de a támogatási mértékek nem adódnak össze.
A pályázattal elnyerhető állami támogatás mértéke nem haladhatja meg a támogatás szempontjából elszámolható költségek 50 százalékát.

A pályázathoz benyújtandó dokumentumok

1.) Pályázati adatlap és nyilatkozatok, amelyek az elektronikus pályázatbenyújtó rendszeren keresztül érhetőek el.

2.) Csatolmányok:

– beruházást megelőző energetikai tanúsítvány;

– a beruházást követő tervezett tanúsítvány a hozzá kapcsolódó felújítási javaslattal;

– fejlesztés előtti állapotra vonatkozó 2 évnél nem régebbi statikai nyilatkozat az épület állékonyságáról;

– építési hatóság nyilatkozata a pályázattal tervezett munkák építési engedély kötelezettségéről, továbbá a településképi eljárásra vonatkozó kötelezettségekről;

– mérnökszakértői szerződések / megbízások mindkét fél által aláírva;

– lakások mérő óra állásainak (gáz/villany), vagy az épületre vonatkozó utolsó éves energiafogyasztási adatok nyilvántartása (gáz/távhő/villany);

– feltételes vállalkozói szerződés és annak elengedhetetlen mellékletét képző felmérésen alapuló tételes, ajánlati minta szerint készített kivitelezői árajánlat (4. sz. melléklet);

– a pályázaton való részvételre vonatkozó minta szerinti hitelesített közgyűlési határozatokról szóló jegyzőkönyv kivonatok (2. sz. melléklet);

– hitelfelvételi szándék esetén a hitelintézet által tényleges hitelbírálatot kivetően kiadott kötelező érvényű finanszírozási ajánlat az önrész biztosítására, hiteligérvény, mely legalább 180 napig érvényes;

– “de minimis” nyilatkozatok is, amennyiben van a lakások között vállalkozói tulajdonban lévő.

A szükséges csatolmányok legbonyolultabb részét jelentő műszaki dokumentáció elkészítését a Fenntartható Otthon Zrt. a pályázattal kapcsolatos ajánlata keretében a legkedvezőbb áron vállalja. 

További információk március 9-ig

Március 9-től érhető el a regisztrált kivitelezőkre vonatkozó feltételrendszer és regisztrációs felület. Szintén március 9-től tekinthető meg az az elektronikus felület, ahol magát a pályázatot lehet benyújtani április 30-tól.

A Fenntartható Otthon Zrt. a végleges pályázati feltételek 2015. február 23-ai megjelenésével lezárta a korábban, az Otthon melege program kapcsán meghirdetett akcióját.

 

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu-n.
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline
Jelen hirdetés nem minősül a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény szerinti ajánlattételnek, a feltételek módosításának jogát a Társaság fenntartja. Az akciós ajánlat részletes leírását, illetve feltételeit a vonatkozó szerződés tartalmazza.

 

About FeOP

Comments are closed.