Hírek

Mitől lesz meleg az otthon? – hőszigetelési szempontok az Otthon melege társasházi pályázaton

Posted at 2015.05.27 | By : | Categories : Hírek | Mitől lesz meleg az otthon? – hőszigetelési szempontok az Otthon melege társasházi pályázaton bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Az Otthon melege társasházi pályázati által elvárt komplex energetikai korszerűsítéshez a legtöbb társasháznál elsődleges feladat a hőburok hőtechnikai jellemzőinak javítása. Ez többek között a homlokzati falak, záró födémek, alulról hűlő födémek hőszigetelését jelenti.
A pályázatok előkészítése során vizsgált társasházak épületenergetikai korszerűsítési terveinek kidolgozása alapján az alábbi tapasztalatokról számolt be Homoki Beatrix, a Fenntartható Otthon Zrt. műszaki igazgatója:
A 2000 előtti építésű társasházakra a követelményértéket kielégítő falszerkezet előállításához általában a 15 centiméter vastag EPS hőszigetelés került betervezésre.
A 2000 után épített társasházaknál, ahol már a falazati anyag is jobb hőátbocsátási értékű volt, ott a 10-12 centiméter EPS hőszigeteléssel is meg lehetett felelni a követelményértéknek.
A fűtetlen lépcsőházak hőszigetelése és nyílászáró cseréje nem tartozik a támogatott költségek közé, de az ezeknek a munkálatoknak az elvégzése elősegíti széndioxid megtakarítást, így növelheti a várható támogatás mértékét is.
Nagyon fontos szempont, hogy a 2015. március 5-én hatályba lépett új OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat) rendelet figyelembevételével kell a homlokzati hőszigetelésnél a tűzgátló felületeket betervezni.
Általában a homlokzati hőszigetelés nem építési engedély köteles tevékenység, azonban az elsőfokú építési hatóság rendszerint – még vidéken is – előírja a településképi engedélyezést (színezési terv, homlokzati tervek). Ehhez, a nyertes pályázók esetében, építési engedélyes szintű homlokzati tervek benyújtása szükséges az építési hatósághoz. Az így kapott engedély a támogatási szerződés megkötésének feltétele.

 

A Fenntartható Otthon Zrt. az Otthon melege társasházi pályázatok előkészítése során is optimális megoldásokat kínálunk, felkészült szakemberekkel. (KATTINTSON IDE!)

Nem véletlen, hogy közel húsz pályázat szakértői dokumentumainak elkészítésére kaptunk megbízást. (KATTINTSON IDE!)

Következő cikkünkben a homlokzati nyílászárók cseréjével kapcsolatos szakmai tapasztalatokról és tanácsokról fogunk írni. (KATTINTSON IDE!)

 

 

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu-n.
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline

 

About FeOP

Comments are closed.