Hírek

Több, mint szakértő segítség – partnerségben a társasházakkal az Otthon melege programban is

Posted at 2015.05.29 | By : | Categories : Hírek | Több, mint szakértő segítség – partnerségben a társasházakkal az Otthon melege programban is bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva
Az Otthon melege társasházi pályázat kapcsán beszéltünk már a hőszigetelés és a nyílászárócsere szakmai kérdéseiről, és bemutattuk, hogyan működik a pályázatra való felkészülés a gyakorlatban, valamint számokban is ismertettük a Fenntartható Otthon Zrt. részvételét a pályázat kapcsán. Most néhány további információval, tanáccsal szeretnénk szolgálni.

Segítség a pályázatokhoz

A pályázathoz benyújtandó 4. számú (a kivitelezési költségeket, az energetikai fő adatokat és a támogatás mértékét meghatározó) melléklet kitöltése az ajánlattételre meghívott regisztrált kivitelezők részére sokszor nehézséget okozott. Szakértőink ezért minden társasház számára készítettek egy, a tervezett beruházási költségeket és a támogatott költségeket összefoglaló, szabad formátumú excel táblázatot. Ezt a táblázatot már könnyen ki tudták tölteni az ajánlattételre meghívott kivitelezők, és ez alapján a társasházak is könnyen ki tudták tölteni a 4. számú mellékletet.
       A visszajelzések alapján ez nagy segítség volt, elsősorban a társasházaknak – nekünk pedig ügyfeleink érdeke és hosszú távú partnersége mindennél előbbre való. Értelemszerűen az egyszerűsített költségtáblázattal közvetett módon versenytársainkat is segítjük. Ugyanakkor biztosak vagyunk benne, hogy tisztességes piaci feltételek között megálljuk a helyünket, hiszen

 

kivitelezői árajánlatunk olyan kedvező ár-érték arányú, hogy az általunk előkészített, és végül a pályázaton induló társasházak háromnegyedénél a kivitelezői versenyeztetést követően cégünk lett a feltételes kivitelező.

 

(a Fenntartható Otthon Zrt. regisztrált kivitelezőként, fővállalkozóként is közreműködik az Otthon melege pályázatokban)

A pályázatban rögzíteni kell lakásonként az utolsó, 2014. évi földgáz és villamos energia fogyasztás éves adatait. Ehhez a egyedi fűtésű lakások tulajdonosainak együttműködése szükséges. Szakértőink ezért fogyasztási adatbekérő táblázatot készítettek, melyet a társasházak rendelkezésére bocsátottunk, külön is segítve ennek a komoly adminisztrációs feladatnak az elvégzését (ott, ahol nem a tulajdonos lakja a lakást, vagy nem állnak rendelkezésre az adatok, a tulajdonos a szolgáltatótól tudja kikérni a fogyasztási adatokat). Ezek az adatok azért is lényegesek, mert ezek lesznek összevetve a pályázati megvalósulást követő 5 éves, illetve 10 éves monitoring időszakban bekért fogyasztási adatokkal – így lehet ellenőrizni a megvalósult energiamegtakarítást. Ebből is látható, hogy a társasházi felújításoknál is az alapos tervezés, a profi kivitelezés és a hosszú távú gondolkodás a legfontosabb.

Pár szó a hitel felvételéről

A beruházás önereje a beruházási összköltség és a széndioxid megtakarításból számított állami támogatás különbségét jelenti. Ha ez az összeg nem áll rendelkezésre, akkor hitelfelvétellel tudja biztosítani ezt az önerőt a társasház. A pályázathoz benyújtandó hiteligérvényt banktól függően 1-3 hét alatt kaphatja kézhez a társasház. Több társasháznál akár a hiteligérvény megszerzését is meg tudta hiúsítani például az, ha egy helyrajzi számon több társasházi épület szerepel és az összes lakás egy alapító okiratban van feltüntetve. Ez azt jelenti, hogy a hitelfelvétel közgyűlési megszavazásánál nem csak az érintett épület tulajdonosai, hanem az összes épület összes tulajdonosának szavazata is számít. Itt megoldás lehet a közös akaratú alapító okirat módosítás.

A társasházak természetesen ebben is számíthatnak ránk, a finanszírozáshoz értő kollégáink segítő tanácsaival közösen elháríthatjuk a hitelfelvétel akadályait!

 

 

Korábbi cikkeink a témában:

Eredményes munka, kedvező áron – tapasztalatok az Otthon Melege társasházi pályázaton

Optimális megoldások, felkészült szakemberekkel – az Otthon melege pályázat a gyakorlatban 

Mitől lesz meleg az otthon? – hőszigetelési szempontok az Otthon melege társasházi pályázaton

A tisztánlátás végett – nyílászárócsere az Otthon melege társasházi pályázaton

 

Keresse a további információkat honlapunkon, a www.feop.hu-n.
Kövessen minket a facebookon: http://www.facebook.com/FeOPOnline

 


About FeOP

Comments are closed.